niedziela, 26 maja 2013

Black & Yellow






fot. Paweł Barabas/ REVERS

Żakiet, baleriny - no name
Bluzka - Orsay  Spodnie - Cubus
Torebka - mizensa

Deszczowa pogoda, jaka obecnie panuje u mnie w mieście nie służy mi dobrze, siedzę  przeziębiona i nie wychodzę z domu. Jedyny plus jest taki, że mogę nadrobić trochę projektów na uczelnię i na spokojnie przygotować dla Was post. Przy herbacie z cytryną i przesłodkim cieście a'la Maxi King wszystko idzie o wiele szybciej i łatwiej :)
Przed załamaniem pogody udało mi się z Pawłem zrobić parę zdjęć. Ciężko było uchwycić żółte paseczki na białej bluzce.  Co chwila wyglądające i zaraz chowające się słońce utrudniało dobranie odpowiednich ustawień w aparacie. Raz niebo było jasne, a za chwilę pochmurne i szare. Ten zmienny stan idealnie ukazuje stylizacja z bluzką w cytrynowe pasiaki i grafitowe, marmurkowe jeansy. Nie przypadkiem dobrałam do tego czarną torebkę i balerinki ze złotą nitką ;) 

Pamiętajcie, dzisiaj Dzień Mamy! Przygotowaliście z tej okazji jakieś niespodzianki? :) Mi udało się zrobić ciasto bez pieczenia, co jest dla mnie idealną alternatywą. Należę do osób, którym nawet z ciasta z torebki wyjdzie zakalec. Tym bardziej moja mama była zachwycona, bo pierwszy raz przygotowałam coś co nadaje się do zjedzenia. Ba, wyszło przepyszne! :D

Mała prezentacja:


Maxi King

Lista składników

  • 8 paczek herbatników
  • 1 puszka mleka o smaku krówki (można też mleko skondensowane słodzone, ale trzeba je gotować 3godz.)
  • Masa mleczna:
  • 1,5 op  margaryny
  • 1 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru (radzę mniej :D)
  • 2 cukry wanilinowe ( te po 16 g)
  • mleko w proszku 4-5szkl. (400- 500g)
  • Dodatkowo:
  • 2 czekolady mleczne ( lub 1 mleczna i 1 gorzka)
  • 100g-200g (jak kto woli) orzechów ziemnych prażonych krojonych
  • 10 łyżek mleka

Mleko + cukier + cukier wanilinowy zagotować. Dobrze rozpuścić cukier. Odstawić do ostygnięcia. Masę krówkową wykładamy do rondelka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu (by się nie przypaliła). Będzie rzadka i dobrze się rozleje na cieście. Na dno blachy prostokątnej wykładamy warstwę herbatników. 1,5 opakowania    margaryny ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku, tyle ile nam pasuje (najmniej 3 szkl). Pół masy mlecznej wykładamy na herbatniki, na masę mleczną ponownie kładziemy herbatniki, a na nie masę krówkową, ponownie herbatniki i drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. Czekolady roztapiamy w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Odstawić do stężenia najlepiej w lodówce. Dobre do spożycia w ten sam dzień.

Źródło: Mojeciasto.pl




6 komentarzy:

  1. fantastyczne włosy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietnie wyglądasz ;) a ciasto wygląda bardzo smakowicie ;) Obserwuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. PODOBA MI SIĘ OSTATNIE ZDJĘCIE;)

    WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  4. chcialam napisac cos o stylizacji, ale zobaczylam ciasto i sie rozmarzylam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukry Wanilinowe ! Nie waniliowe Nahaha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DZIĘKI, przepis ściągnięty żywcem ze stronki o gotowaniu. Już poprawiam! :)

      Usuń

Dziękuję za każdy szczery komentarz i proszę o nie spamowanie :)